miercuri, 18 mai 2011

Viața ca o tablă de șah

Pornind de la noi oamenii, de la tine, de la mine, fiecare își are propria viață, propriul destin.
Omul, încearcă să-și facă viața cât mai frumoasă. Fiecare în parte visează la o carieră de succes , o familie, un cerc de prieteni adevărați și să-și gasească partenerul de viață. Ființa umană, dintotdeauna a încercat să treacă prin viață un pic mai ușor. În această vâltoare a vieții, fiecare își are calea sa.Viața ca o Tablă de Șah.
Viața noastră se aseamănă mult cu o tablă de șah. Tabla de șah simbolizează viața noastră iar  noi suntem piesele de pe ea. Pe o tablă de șah fiecare piesă își are rolul și regula sa de mișcare. O piesă poate fi rege alta, regină. Unele piese sunt simpli pioni care nu au o mare valoare dar fără de care nu se poate reliza jocul. Așadar, putem considera viața noastră un joc. De mici încercăm intrăm în acest joc. Pornim pe acest drum al vieții, trăim  momente frumoase, dar și mai puțin frumoase. Altele sunt dramatice, și ne fac să ne schimbăm radical atitudinea și să privim lumea cu alți ochi. Exact ca pe tabla de șah, unul este mai tare iar altul mai slab. În general, cei mulți sunt conduși de câțiva și de obicei, alţii domină jocul, nu cei care ies în vizor. Deasemenea, fiecare este așezat undeva anume și are o cale pe care trebuie să o urmeze. Drumul pe care îl parcurge un om are mai multe cărări, care sunt determinate de unele alegeri, circumstanțe sau porniri. Unele cărări sunt foarte bune altele rele și totul depinde de alegere.
E întuneric și noi încercăm să explorăm întunericul vieții. Nimeni nu poate ști cu exactitate ce poate fi mai departe. Cum am mai spus, totul depinde de ce alegem. Atunci când ajungem la răscruci de drumuri, trebuie să ne oprim, să reflectăm și să luăm decizii, să acționăm mergând mai departe spre destinație. Care este calea pe care o alegem?
Analizăm și cântărim lucrurile. Uneori pornim așa, fără să gândim cum se vor derula evenimentele în continuare. Aceste drumuri sunt alese de noi. Unele alegeri sunt formidabile,  sunt bine calculate și ajung să fie încununate de success. Altele sunt greşite și ajungem să suportăm consecinţele care uneori sunt extreme de dureroase. Câteodată se înâmplă ca pe unde mergem să pară totul frumos dar, la un moment dat, să apară și pericolul. Dacă suntem tari, îl depăşim, sau îl sărim. În cel mai nefericit caz ne lovește doboarându-ne. Apoi, încercăm să ne ridicăm și să mergem mai departe. Totuși, se întâmplă ca lovitura să fie atât de puternică încât să fie nevoie  să o luăm de la început. De multe ori lângă noi, avem prieteni sau este partenerul de viaţă și ei ne susţin.
Întoarcându-ne la cuvântul Alegere, constatăm că dacă nu alegem bine riscăm să suferim întreaga viaţă. Alegerea este al doilea lucru important şi dificil din viaţa noastră. Primul și cel mai important este evident, Credinţa. Atunci când alegem, trebuie să fim siguri, sută la sută, că am făcut-o corect. Trebuie să fim siguri că alegerea pe care o facem este cea mai bună.Alegerea de azi este viitorul de mâine.
Ființa umană a fost structurată așa, încât să gândească și să aleagă independent. Bineînțeles că unele alegeri sunt determinate și de mediul în care se trăiește. De multe ori influenţele celor din jurul lui au un impact puternic în deciziile sale.
Totuși, uneori, ca să nu luăm decizii greşite avem nevoie de cineva care să ne îndrume .
Nu este ușor să explorăm lumea, uneori ne este greu să credem și să mergem înainte. Este foarte complicat să devenim responsabili de viaţa noastră şi să ne asumăm rezultatul a ceea ce facem.
Unde sunt?    
Unde ești?
Unde ne aflăm pe acestă tablă de şah?  Te-ai întrebat vreo dată?
Eşti interesat de viitorul tău?
Ce aleg? Ce alegi tu? Ce alegem?
Uneori, jocul vieţii ni se pare urât, alteori este frumos, câteodată poate fi chiar distractiv. Totul este determinat alegere. De ea depinde cum ne facem jocul, urât sau frumos. Un lucru este cert, jocul trebuie făcut, nu putem sta în afara lui. Nu avem de ales, ne-am născut, trebuie să jucăm. Regulile au fost făcute și nu pot fi reinvenate sau schimbate.
Unde sunt? Unde eşti?
Ce am ales în această viaţă?  Cum facem alegerile? Cum mergem mai departe ?
Eu am ales deja!
Te las și pe tine să meditezi şi să Alegi...
Gândeşte liber pentru că ești liber şi vezi ce posibilităţi ai... Nu uita, pune pasiune în ceea ce faci în acest joc care se numește viaţa, că altfel nu poţi ajunge până la sfârşit.
Aproppo, să știi că pentru a ieși învingător în acest joc ai nevoie de dragoste...
Iubeşte-ţi Tabla de Şah...iubește-ți Viața!


Victor Crețu 18.05.2011

3 comentarii:

 1. Nu prea stiu tare bine sah...dar imi amintesc cate ceva de cand eram mica...si ma gandeam la simbolistica ta...ce se intampla cand un pion scoate din joc un alt pion ?..:D

  RăspundețiȘtergere
 2. O comparatie foarte faina!
  Înteresant, chiar structura unei table, este organizată în linii orizontale și verticale, ce ne poate duce cu gândul la relația noastră cu oamenii - pe orizontală și la relația cu Dumnezeu - pe verticală.
  Dintr-o perspectivă mă mai gândesc și la faptul că există o luptă între doi regi, si anume pe Rege al regilor, care este Isus Hristos și la rege al lumii acesteia, care este regele Satan. Crucea a însemnat - șah, iar învierea - mat pentru regele negru - Satan...Slava lui Dumnezeu ca Regele Alb a salvat toată tabăra sa de la moarte, poate te gâdești că oricum fie întro tabără sau alta, trebuiau să piară măcar un pion, da au fost mulți martiri și prooroci care au murit pentru Dumnezeu, dar dupa câștigul Regelui Alb, chiar și cei morți vor învia...
  Scuzămă, Victor...nu mi-am putut opri imaginația...Alegeți ca și conducător pe Regele Alb și atunci nu vei fi niciodată învins, nu pentru că tu esti tare, ci pentru că El este tare, asta cred ca mi-ar fi concluzia...

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte fain spus... Viata este un teren de joaca, dar totodata un teren de Lupta... Daca nu stii sa joci, pierzi, daca nu Lupti ramai invins...

  RăspundețiȘtergere

Postări populare

Locul Potrivit... ma bucur ca intri aici pentru a citi si a cugeta la ceea ce am scris, daca esti inspirat si tu, scrie...nu lasa ca sa unele lucruri care pot incuraja pe cineva sau pot fi ceva frumos sa fie uitate, si sa ramana acolo doar in capul tau...